HTML

Hétköznapi emberek

"Soha nem érdekelt igazán egy város, sem egy táj - a valóságban mindig csak az emberek érdekeltek. Firenze értelme számomra nem az Uffizi, nem is a Boboli-kert, hanem egy angol nő, vagy a Via Tornabuonit környező szűk utcák egyikében egy toscanai suszter."

Linkblog

Aprópénz

2010.12.23. 19:21 _romanista

D.-t az apróságok, a részletek soha nem érdekelték. Mindig nagyban, az egészet átfogóban gondolkozott, számára a részletek jelentették - sőt, meg merem kockáztatni: jelentik - a nyűgöt, a macerát.

Régóta őrzök egy képet magamban D.-ről. Pár hónappal ezelőtt együtt ebédeltünk; az ebéd végén aztán a számlát és az illendő tíz százalékot is annak rendje és módja szerint megfeleztük. A pénz ott pihent a számla mellett a tálcán, míg mi kissé feszülten vártuk a pincért - ez a közös ebédek legkínosabb része: vajon eleget adtunk-e, vajon stimmel-e a tíz százalék.

D. egyszer csak benyúlt a zsebébe és súlyos fémpénzeket helyezett a számlát bőségesen fedező összeg mellé: csak úgy pattogtak a fém száz és kétszáz forintos érmék. D. mozdulataiban, a jelenetben - alig pár másodperc volt az egész - nem volt semmi felvágó, semmi nagyzoló; nagyvonalúnak sem mondanám.

D. egyszerűen csak nem szereti az apróságokat és részleteket, és ahol lehet szabadul tőlük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapiemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr722535314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása