HTML

Hétköznapi emberek

"Soha nem érdekelt igazán egy város, sem egy táj - a valóságban mindig csak az emberek érdekeltek. Firenze értelme számomra nem az Uffizi, nem is a Boboli-kert, hanem egy angol nő, vagy a Via Tornabuonit környező szűk utcák egyikében egy toscanai suszter."

Linkblog

Szobatársak

2009.05.15. 10:11 _romanista

Felhívtam ma nagyanyámat a visegrádi kórházban. Az egyik szobatárs veszi fel a telefont: "Halló, kit tetszik keresni?" Megmondom neki nagyanyám keresztnevét, még csak három közös nap, de máris bennfentes fölényességgel adja át a telefont. Már a megérkezés napján, a bemutatkozáskor lehetett látni, hogy itt három hét nagyon különös valami, pontosabban három hét nagyon is szokásos valami van születőben: öt öregasszony együtt egy kórteremben, történetek visszatérő szereplői a szokásos forgatókönyv  szerint az unokák, (elhunyt) férjek, vejek, menyek - alig várják, hogy a másik négy valamelyik hozzátartozója megérkezzen.

És micsoda szörnyű jövőkép ez a családtagoknak! Két hét múlva megyek látogatóba, addigra mind a harminchárom életévem feldolgozása megtörténik: gyerekkor játszótérrel, iskola, egyetem, munkahely, feleség, gyerekszületés. Négy kíváncsi szempár figyeli majd a fiatalember minden mozdulatát, igazi információs asszimetria: ők mindent tudni fognak rólam, én semmit róluk - nem mintha szeretnék bármit is tudni... Olykor, egy-egy finoman odaszúrt mondattal ezt majd meg is erősítik: "...a nagymama sokat mesélt a dédunokáról..." - a jólneveltség udvarias választ diktálna, de a túlélési ösztön csak egy halovány mosolyt és egy fejbiccentést enged, közben majd mentőövként véletlenül felborul egy ásványvizes palack: hirtelen témaváltás, azonnali csoportos intézkedés szükséges, a tócsát gyorsan meg kell szüntetni.

Igazi bevetés lesz, ráadásul nagyon nehéz terepen, sok apró és finom trükköt kell majd a túlélő csomagba pakolni.

Szólj hozzá!

Címkék: kórház jelen

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapiemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr911122893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása