HTML

Hétköznapi emberek

"Soha nem érdekelt igazán egy város, sem egy táj - a valóságban mindig csak az emberek érdekeltek. Firenze értelme számomra nem az Uffizi, nem is a Boboli-kert, hanem egy angol nő, vagy a Via Tornabuonit környező szűk utcák egyikében egy toscanai suszter."

Linkblog

WC kefe

2010.05.28. 10:52 _romanista

N. valahogy így mesélt V.-ről (N. visszaolvasta, és jóváhagyta):

„Azt, hogy én pesti vagyok, a kollégiumban mindenki az első pillanattól kezdve azonnal tudta: ezeknek a vidékieknek erre egyszerűen rááll a szemük. V.-ről viszont se ők – a született vidékiek, se én – a született pesti – nem tudta megmondani, hogy hová is valósi. Mert V.-t egyszerűen nem lehetett elhelyezni sehová: öt év alatt alig tudtunk meg róla valamit.

Azt tudtuk – már az első pillanatban látszott –, hogy egy gazdag család egyetlen elkényeztetett gyermeke: igazi egyke, aki meglehetősen gőgösen és kívülálló módjára viselkedett. Soha nem vett részt nagyhangú, tivornyaszerű közös szobai étkezéseinkben, mindig csendben és egyedül evett a konyhában. Mi egymást túllicitálva versenyt ordítottunk az otthonról hozott ételekről; azt azonban hogy ő mit eszik, soha nem tudtuk meg.

Nem csatlakozott olykor ordenáré játékainkhoz és beszélgetéseinkhez sem; néha ugyan ott volt, de mintha ott sem lett volna: teljes közönnyel hallgatott, csupán alkalmasint jelent meg egy halovány mosoly a szája szegletében, amikor a női altestről alpári stílusban beszéltünk. Talán magában sem hívta sehogy – ahogyan mi, úgy biztosan nem, de azt hiszem, hogy azt a bizonyos latin szót sem használta: erre nem volt szükség, mivel számára bizonyos témák egyszerűen nem léteztek.

A közös tanulásból is kivonta magát, soha nem segített senkinek, pedig sok mindent tudott, és sok mindent sokkal jobban tudott nálunk. Ha kérdeztünk tőle valamit, visszakérdezett vagy elsikálta a választ: mint a hal, úgy csúszott ki kezünkből minden ilyen alkalommal. A dolgok elmismásolásában egyébként nagyon tehetséges volt, egyszerűen utolérhetetlen.

Azt sem szerettük, ahogyan öltözködött: piperkőc volt, és mindig jólöltözött, de soha nem láttuk igazán elegánsnak: a legjobb, a legmárkasabb ruhák – amelyekre mi csak vágytunk – színtelenek, jellegtelenek, szürkék lettek rajta.

Ki kell mondani: nem szerettük, de nem is utáltuk, miközben semlegesek sem tudtunk maradni iránta. Amit éreztünk, az maga volt a kíváncsiság: mindannyiunkat vadul foglalkoztatta, hogy vajon milyen is ő valójában. Ő volt nekünk maga a talány. És szép lassan megkötöttük vele a mi hallgatólagos egyezségünket: megtűrtük, hogy megfigyelhessük, és hogy beszélhessünk róla.

Úgy gondoltuk, azért eszik egyedül, mert valójában ilyenkor nem is eszik: neki nincsen szüksége élelemre, talán szervei sincsenek, nem emészt, nem választ ki, nincs is szíve, nincsenek erei, nincsen vére – ha egyszer megszúrnánk, leeresztene, mint egy matrac.

Egyikünk aztán egyszer arra lett figyelmes, hogy az egyik fiú WC-t valaki sohasem teszi rendbe maga után. Megállapodtunk, hogy a folyosón lévő WC-kből egyet soha nem használunk, őt természetesen nem avattuk be a játékba. Két héten át aztán minden egyes nap mint megannyi ügybuzgó nyomozó kerestük fel azt a bizonyos magára hagyott kabint, és remegve állapítottuk meg: hipotézisunk megállni látszik; ő az, aki nem teszi rendbe maga után a WC-t.

A bizonyíték – miszerint mégis emészt és mégis kiválaszt, és így vélhetően vannak szervei, van szíve, vannak erei és abban vér is csorog – nem hogy megkönnyített, hanem egyenesen boldoggá tett minket: egykeségének minden önzése, beleértve a piperkőckségét és ficsúrságát is legyőző önzéscsúcs is, a mismásoló kérdések, tanuláskor a segítség megtagadása egy pillanat alatt meg lett bocsátva, mert ha így, de legalább megbizonyosodtunk, hogy mégis is csak egy élőlény.”

6 komment

Címkék: múlt

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapiemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr472037530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepciás 2010.07.14. 10:22:13

Ha egy valós személyről írsz, a monogramja nem J.Á.?

_romanista 2010.07.14. 10:25:17

@Hepciás: természetesen valós személy, de nem az a monogramja. úgy látszik, sok ilyen van...

Hozzá Szóló 2010.07.14. 10:42:30

"legalább megbizonyosodtunk, hogy mégis is csak egy élőlény."

Hogy mégis, Ő IS csak egy élőlény

Glg 2010.07.14. 10:44:51

"ezeknek a vidékieknek"-kabbe bunkó pesti

Airhead 2010.07.14. 10:48:38

hihetetlen, hogy embereknek mire van idejük, energiájuk...én le.arom hogy mások mit csinálnak, azt meg főleg, hogy hozzám mit szólnak, így vszleg jól kijöttem volna a célszeméllyel

Mentolosmájkrém 2010.07.14. 11:19:42

Ö a deszkat xarta le. A deszkat is...
süti beállítások módosítása