HTML

Hétköznapi emberek

"Soha nem érdekelt igazán egy város, sem egy táj - a valóságban mindig csak az emberek érdekeltek. Firenze értelme számomra nem az Uffizi, nem is a Boboli-kert, hanem egy angol nő, vagy a Via Tornabuonit környező szűk utcák egyikében egy toscanai suszter."

Linkblog

Tonhalkonzerv

2009.08.06. 20:55 _romanista

Ma beszélgetésbe elegyedtem valakivel egy közértben. A pénztár felé tartok, ő nekem háttal állva az egyik pultnál a halkonzerveket, egész pontosan  a legdrágább tonhalkonzervet vizsgálja. Talán nem tudja, hogy melyik a legjobb? - gondolom magamban, és mint motoros, ha lerobbant motorost lát, segítőszándékkal megszólítom: "A világért nem szólnék bele, de pont ez a legjobb minőségű" - mire ő beletörődően nagyot sóhajt: "Tudom én azt, de ez a legdrágább, csak számolok..."

Alkalmi beszélgetőtársam középkorú, szemüveges nő, kicsit viseletes, de tiszta ruházatban, Buda egyik kopottabb részének jellegzetes lakója. "Múltkor felfedeztük ezt" - mutat az áruház sajátmárkás termékére - "ennek viszont nincsen meg az a pástétomos illata". Úgy látszik, ugyanazt az utat járjuk be a tonhalkonzervek vásárlásában: megerősítem ebben a véleményében, mert valami tényleg hiányzik a jelentősen olcsóbb termékből. "Mi ezt vasárnap szoktuk enni, egyébként meg mindenbe teszek, főzelékbe is" - avat be a család étkezési és saját maga főzési szokásaiba. "Főzelékbe?" - kérdezem kicsit értetlenkedve. "Igen" - és egészen részletes műhelytitkokat árul el. Úgy látszik, egyáltalán nem bánja a beszélgetést: végre valakivel érdemben tud beszélgetni legkedvesebb csemegéjéről. Beszélgetésünk aztán visszatér az árak rideg világába: olcsóbban tudja megvenni a konzervet az egyik hipermarketben.

Pár perces eszmecserénk lassan véget ér, és bár szívesen beszélget a tonhalról, láthatóan komoly belső harcot vív: megengedje-e magának a hétköznapi drágább vásárlás luxusát vagy inkább megvárja a hétvégi olcsóbb beszerzést.

Már a sorban állok, ő kettővel mögöttem, visszapillantok, győzött a racionalistás: a tonhalkonzerv hiányzik a kosárból.

Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás közért jelen

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapiemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr521293391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása