HTML

Hétköznapi emberek

"Soha nem érdekelt igazán egy város, sem egy táj - a valóságban mindig csak az emberek érdekeltek. Firenze értelme számomra nem az Uffizi, nem is a Boboli-kert, hanem egy angol nő, vagy a Via Tornabuonit környező szűk utcák egyikében egy toscanai suszter."

Linkblog

Fradi

2009.09.15. 19:54 _romanista

Mert mi, pontosabban mi is volt nekem a Fradi? A saját magam eligazodását segítő 'jelen' és 'múlt' címkékből most szigorúan csak a 'múlt' címkét használom.

A Fradi nekem harc anyámmal a konyhában a levessel: "egyet a Nyilasi kedvéért, egyet az Ebedli kedvéért", aztán állandó frusztráció 1982-től egészen 1992-ig az osztályban a sok Honvéd drukker között, közben a szívet tépő szomorúság és a mély fájdalom megélése az első Fradi meccsen - kettős rangadó: Fradi - Újpest 0-1, edző: Dalnoki Jenő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tíz éves koromtól huszonöt éves koromig folyamatos meccsrejárás, olykor szerda-szombat ritmusban, mindig ugyanaz a szektor, arcról ismerős szurkolók, némelyikükkel már üdvözlés és kézfogás az érkezéskor. A csúcspont: önkívületi állapot és öt sor lerohanás a Fradi - Real meccsen a gól után.

Utána egyre hosszabb szünetek, egyre több és egyre mélyebb hallgatás. Végül a teljes  közöny.

Tegnap aztán megszólalt belül valami, és azóta egyszerűen nem hagy nyugodni. Talán a hazáját elhagyó érezhet ilyet az idegen országban: haza kell menni, most azonnal. Ez a hazatérés nem biztos, sőt, biztos, hogy nem meccsrejárás vagy meccsnézés formájában ölt majd testet, ez csupán maga a tisztánlátás: lehet Roma, Juventus, Liverpool, Real Madrid vagy Barcelona, a szurkoló ezekben a csapatokban a saját korábbi csapát akarja viszontlátni. Minden, a korábbira fordítandó energiát, szeretetet, törődést az újra kell irnyítani; minden most átélt gólöröm, izgalom, csalódás valójában a réginek szól.

És a tisztánlátás mellett a megbékélés is: ebben a kapcsolatban engem és sok ezer szurkolótársamat meg lehet csalni, ki lehet gúnyolni, de mi itthon más csapatot egyszerűen nem választhatunk, mert ez a gyerekkorban kötött vérszerződés tényleg egy életre szól.

Szólj hozzá!

Címkék: foci múlt ferencváros fradi szurkoló

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapiemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr751384708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása