HTML

Hétköznapi emberek

"Soha nem érdekelt igazán egy város, sem egy táj - a valóságban mindig csak az emberek érdekeltek. Firenze értelme számomra nem az Uffizi, nem is a Boboli-kert, hanem egy angol nő, vagy a Via Tornabuonit környező szűk utcák egyikében egy toscanai suszter."

Linkblog

Solymár, ahogyan én látom

2009.01.01. 20:25 _romanista

Amilyen könnyen és gyorsan fogadott be a Damjanich utca és a 44. számú ház lakóközössége, olyan nehézkesen és lassan tárja ki a karjait Solymár. 2006-ban költöztem el a Belvárosból, több mint két éve próbálom megfejteni Solymár lélektanát. 

Az igencsak vibráló és alapvetően barátságos pesti kerület után elég nehéz volt megszokni a csendes és zárkózott települést. Barátságtalannak azonban nem nevezném, sokkal inkább tartózkodónak. A péknél, a zöldségesnél és persze más helyeken is azt éreztem, hogy valamilyen titkos érzékszervükkel azonnal azonosítják az idegent, az új érkezőt és egyfajta távolságtartó kíváncsisággal vagy talán bizalmatlansággal hunyorogva tekintenek rá: „lássuk meg akkor, hogy ki és milyen vagy, mennyire tudod elfogadni a mi íratlan szabályainkat, szokásainkat?”
 
A két éve kezdődött „megfigyelési vagy türelmi időszak” lassan kezd letelni: a múltkor például a zöldséges kifejezetten ajánlott egy újfajta lilahagymát, mondván észrevette, hogy milyen gyakran és milyen sok hagymát vásárolok. A péknél jó két hónappal ezelőtt az eladó hölgy megjegyezte, hogy feleségem és én is milyen sokat változtunk az elmúlt két év alatt – a folyamatos megfigyelés, szemmel tartás tehát nem a fantáziám szüleménye, ráadásul sok helyi ezt el is ismeri: itt nem megy azonnal a barátkozás, időnek kell eltelni, amíg az emberek megnyílnak, befogadnak. (Egyes vélemények szerint az őslakos svábok nem nézik jó szemmel az egyre több fővárosból kitelepülőt, akik felhígítják az ő zárt közösségüket.)
 
Ezt a fajta megfigyelést én egyébként inkább pozitívumnak könyvelem el, annak ellenére, hogy az első időkben nagyon nehéz volt ezt megszokni. Az új érkezők mellett a települést, pontosabban annak rendjét és tisztaságát is folyamatosan szemmel tartják. Ennek semmi kézzel fogható jele nincsen, ez igazából egy állandóan jelenlévő és biztonságot adó érzés az itt lakónak – mintha minden itteni szempár megduplázódna és a második szempárok madártávlatból pásztáznák a környéket, állandó kapcsolatot tartva egymással. Szintén csak egy érzés: ez a fajta büszkeség, patriotizmus és település-gondoskodás észrevétlenül öröklődik tovább nemzedékről nemzedékre.
 
A közel két év alatt jól bejáratott rutinjaink lettek: minden szombat reggel zöldséges és pék – pékből szerencsére kettő is van és mindkettő nagyon jó. Ha egy mód van rá, akkor igyekszünk elkerülni az egyébként sok szempontból egyszerűbb Auchan-ba járást, így a bevásárlást sokszor a Főtéren lévő közértben intézzük. Az utóbbi fél évben a hétvégi délelőttök kulcsmomentuma a játszótér egy lassan 21 hónapos kisgyerekkel. Érdekes egyébként, hogy először pont a játszótéren hintáztatás közben éreztem a mindenre egy vékony lepel finomságával rátelepülő biztonságot – itt egyszerűen elképzelhetetlen egy megrongált játszótér. 
 
És ha nincsen hétvége pék és zöldséges nélkül, akkor a péntek este elképzelhetetlen a Schultz Söröző nélkül. A hely a főút egyik mellékutcájában (Hősök utca) található, csupán egy Gösser tábla hirdeti. (Budapest után nagyon szokatlan, de egyáltalán nem ellenszenves, hogy a boltokat, üzleteket szinte alig reklámozzák, még a saját falakat és a kirakatot is csak a legszükségesebb információk átadására használják.)
 
A Schultz egészen biztosan nem lesz soha a top100 magyar étterem egyike, ennek ellenére a legjobb búzasört itt csapolják és ami ennél is fontosabb: a Schultz segített legjobban megérteni a solymári emberek működését.

1 komment

Címkék: sváb jelen solymár damjanich utca schultz söröző

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapiemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr98852151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranylövés 2009.02.16. 15:56:36

Mi az ami Budapestből hiányzik neked?
süti beállítások módosítása