HTML

Hétköznapi emberek

"Soha nem érdekelt igazán egy város, sem egy táj - a valóságban mindig csak az emberek érdekeltek. Firenze értelme számomra nem az Uffizi, nem is a Boboli-kert, hanem egy angol nő, vagy a Via Tornabuonit környező szűk utcák egyikében egy toscanai suszter."

Linkblog

A rituális ellenőr

2009.04.16. 06:58 _romanista

Péntek esti séta a zsidónegyedben. Kíváncsiság hajt be a Kazinczy utcai zsinagóga belső udvarába, innen nyílik a Hanna kóser étterem. Ha már itt vagyok, ide is be kell nézni: némi szorongással lépek be az ajtón. Felfokozott idegállapotú konyhai dolgozók a konyhában és az előtérben; teljes csendben, a legnagyobb nyugalomban vacsorázó zsidók az étteremben, némelyikükön nyúlprém kalap, az egész olyan, mint egy Chagall kép.

Az egyik igencsak ideges konyhán dolgozó asszony ki akar tessékelni, valahonnan előkerül egy kaftános ember, vörös haj, vörös szakál, a fején kipa. "Tessék maradni nyugodtan, nézzen szét bátran" - marasztal, de jobbnak látom kimenni, ő is velem tart. Az étterem előtti lépcsőn beszélgetünk, elmondja, alig páran élnek Magyarországon, akik hozzá hasonló módon tartják a vallást és hozzá hasonló módon öltözködnek.

"Rabbi tetszik lenni?" - kérdezem. "Nem, csak zsidó vagyok, de ez nekem éppen elég" - feleli kicsit elmélázva.

Szólj hozzá!

Címkék: múlt zsidónegyed 7. kerület

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapiemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr981067910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása