HTML

Hétköznapi emberek

"Soha nem érdekelt igazán egy város, sem egy táj - a valóságban mindig csak az emberek érdekeltek. Firenze értelme számomra nem az Uffizi, nem is a Boboli-kert, hanem egy angol nő, vagy a Via Tornabuonit környező szűk utcák egyikében egy toscanai suszter."

Linkblog

Nikotin

2009.05.08. 19:26 _romanista

Gyerekemmel a végállomáson várjuk, hogy elinduljon a busz. Mindketten nézelődünk: ő a buszt fedezi fel belülről, én kibámulok az ablakon. Tőlünk balra füves tér: csontsovány, rozoga öregember araszol sietve a busz felé, biztos rosszullét, ha eléri - gondolom magamban.

Következő kép: az öregember a buszvezető melletti ajtónál áll, szenvedélyesen cigarettázik. A sofőr beindítja a motort: "Van még időm?" - kérdezi az öregember, és felemeli a cigarettát. "Indulunk" - válaszolja a sofőr. "Van még időm?" - kérdezi újra: nem hallja, vagy nem akarja hallani a választ. "Negyvenhat van, indulunk" - felei, ezt már nem lehet nem hallani: még kettőt szív a cigarettából, a buszvezető türelmesen vár, az öregember fellép a buszra, tapintatosan csak most szólal meg a csengő.

Elhalad mellettünk, egész testéből fújja ki a füstöt; a csonttá fogyott felsőtestet pálcika lábak viszik, arcán zöldes foltok, fakó ősz haja hátrafésülve - Old Death a Winnetou-ból.

Közvetlenül mögöttünk foglal helyet, évtizedek dohányszaga árad belőle, semmi rosszullét, nyugodtan lélegzik, a cigaretta és ő mélyen összetartoznak.

Szólj hozzá!

Címkék: cigaretta jelen

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapiemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr591110409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása